De meest complete en gebruiksvriendelijke websites voor aannemer en particulier. Kik Ventilatieroosters
Online prijsberekeningen - Online bestellen - Scherpe prijzen
   Webwinkel
   Overzicht bestelling
   Inloggen

 

 

Ventilatie tips

 

Tips voor een goede ventilatie.

Wat kunt u doen om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren? Hieronder leest u enkele tips die u daarbij kunnen helpen.

 

• Houd ventilatieroosters boven de ramen open. Is het buiten erg koud en staat er veel wind, sluit de roosters dan maximaal voor de helft.  Bij toepassing van zelfregulerende ventilatieroosters wordt bij grotere windsnelheden de ventilatieopening automatisch verkleind.

 

• Maak de roosters regelmatig schoon. Dit kan met een stofzuiger. Vergeet daarbij niet de binnenkant schoon te maken. Spinnenwebben of blaadjes kunnen de ventilatiecapaciteit beïnvloeden.

 

• Controleer of de ventilatieroosters in de gevel nog open zijn. Deze zorgen ervoor dat uw kruipruimte en spouwmuren droog blijven.

 

• Bent u klaar met koken? Laat de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan, zodat het overtolligevocht in uw keuken wordt afgevoerd.

 

• Let op het filter in uw afzuigkap. Door vervuiling neemt de capaciteit van het toestel af. Vervang de kunststoffilters op tijd. Als u een metalen filter heeft, maak deze dan regelmatig schoon met een sopje of was deze in de vaatwasser.

 

• Als u klaar bent met douchen, laat de ventilator dan nog een kwartiertje doordraaien of zet een raam tijdelijk open.

 

• Wordt er in huis gerookt? Zorg dan voor extra ventilatie. Als u de mogelijkheid heeft, kiest u dan bij een nieuwbouwhuis of bij renovatie van uw woningvoor een ventilatiesysteem dat u zelf kunt afstemmen op uw behoefte aan frisse lucht. Een systeem met warmte-terugwinning heeft de voorkeur, omdat de warmte van de afgevoerde lucht dan weer gebruikt wordt om de frisse lucht te verwarmen.

 

• Heeft uw woning mechanische ventilatie? Laat deze dan eveneens periodiek reinigen, bijvoorbeeld gelijktijdig met de controle van uw CV-installatie. In de ventilator kan zich vuil en vet ophopen.

 

Brochure VROM - Ventileren

Brochure VROM - Gezond en veilig wonen

Brochure VROM - Gezonde Ventilatie

 

 

Meer info van de Rijksoverheid over gezond ventileren

Meer info over ventileren van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milleu